Grannsamverkan

Här samlar vi information om grannsamverkan.


2021-06-15

Hej! Ett grannsamverkansområde i Skoftebyn mejlade mig igår, där mynt hittats på uppfarten till huset.

Kommunpolis Victor Prästbacka bekräftar att det är en standardmetod för att kolla om någon i bostaden är hemma eller ej. Det kan vara mynt eller andra saker som placeras på uppfarter, trappor, soptunnor eller liknande. Polisen har dock ingen information om att någon speciell liga är i farten just nu.

Vårt råd är som alltid: var uppmärksamma, prata med grannarna och hjälp varandra att få era hem att se bebodda ut även om ni är på annat håll😊

Gå även runt fastigheten och håll koll på baksidan.

Vid pågående brott eller om du ser något som inte stämmer och det verkar bråttom– ring 112. Tveka aldrig att ringa! Bättre att ringa en gång för mycket.

Ska du lämna tips och det inte är något ”som är på gång” dvs spåret är redan kallt – ring 114 14. Det kan ibland vara lång väntetid, så ha tålamod 😉

Med vänlig hälsning

Gigi Cederholm


2021-06-09
Detta mejl skickas till alla grannsamverkansområden!

Hej! Jag och Benny Gustavsson, NÄRF, vill påminna om att det inte är tillåtet med eldning nu under sommarmånaderna i tätbebyggt område.  Om och hur man får elda regleras i en kommunal ordning och eldningsförbud utfärdar kommunen när det finns stor risk för att elden sprider sig i terrängen.

På Trollhättans stads hemsida kan man läsa följande:

”Torrt trädgårdsavfall som inte är lämpligt att kompostera får du bara elda om det är minst 200 meter till hus där det stadigvarande vistas människor. I område med detaljplan är det helt förbjudet att elda under juni, juli och augusti.”

Något eldningsförbud är inte utfärdat just nu.

Elda trädgårdsavfall – Trollhättans stad (trollhattan.se)

Med vänlig hälsning

Gigi Cederholm

Brottsförebyggande samordnare


2a infobrev som PDF från Grannsamverkan maj 2021 finns att läsa här.


Publicerad 2020-10-14

VIKTIG INFO ANGÅENDE STÖLDER AV VOLVOBILAR!

De senaste veckorna har tre stycken nyare Volvobilar stulits från bostadsadresser i vårt lokalpolisområde, närmare bestämt i Trollhättan.

Liknande stölder har skett tidigare på olika platser i region Väst. I den genomgång polisen gjort av dessa anmälningar framkommer att bilarna tillgrips två åt gången nattetid, från samma villaområde. De körs därefter cirka en halv kilometer till en avskild plats/grusväg, där bildelarna plockas loss och bilarna sedan anträffas. Detta sker medan bilägarna fortfarande har kvar nyckeln. Troligtvis utnyttjas den signal som nyckeln sänder ut inifrån ägarens bostad. Den läses av, och bilen kan därigenom startas.

Var uppmärksamma och följ instruktionerna nedan, så hjälper ni till att förhindra ytterligare stölder!

Förvara nyckeln inomhus i någon form av plåtlåda, som förhindrar att signalen den sänder kan nås utifrån.

Rattlås kan även med fördel användas för att göra bilen mindre attraktiv att stjäla samt försvåra vid ett eventuellt stöldförsök.

Man kan även tänka på att inte låsa bilen på för långt avstånd, vilket gör det svårare att läsa av signalen, samt att kontrollera så att bilen verkligen blivit låst.

Polisen tar tacksamt emot tips och iakttagelser från allmänheten. Dessa kan lämnas via polisen.se eller via växeln 11414.

Stöld av bil och bildelar – skydda dig:

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bilstold/

Polisen i Östra Fyrbodal vill även uppmana er att följa vår lokala Facebook-sida (Polisen Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet), om ni inte redan gör detta. Där lägger vi ut mycket bra information om saker som pågår i vårt område.

Med vänlig hälsning

Victor Prästbacka
Kommunpolis
LPO Östra Fyrbodal

victor.prastbacka@polisen.se

Polismyndigheten
Region Väst

Trollhättan
Besök: Klintvägen 2
Telefon till polisen: 114 14


3e infobrev sept 2020 KLICKA FÖR ATT LÄSA PDF

Fältarna Öppet brev sommaren 2020 finns HÄR

2020-06-01
Här kommer lite information om läget när det gäller social oro i Trollhättan samt lite mer gällande stadsdelarna där ert grannsamverkansområde är beläget.

Resecentrum: Det har en tid varit ”stökigt” kring resecentrum. Efter gemensamma insatser med bl a ökad vuxennärvaro har situationen kring resecentrum stabiliserat sig.

Östra stadsdelarna: Just nu är det mycket oro i östra området. En kraftig ökning av skadegörelse och stora grupperingar (20-30 st) av unga individer som rör sig i de östra stadsdelarna och skapar stor oro, både pga. skadegörelse (nedskräpning, klotter, montering av glasbitar på sittytor på läktaren vid aktivitetsplanen nedanför Storegårdens fritidsgård) och ordningsstörningar bl. a mot boende. Flera är motorburna med moped och bilar/A-traktor. Befinner sig kvällstid bl. a på aktivitetsplanen nedanför Storegården och på Lyrfågelskolan.

Varje vår och sommar ser vi detta fenomen, men i år kan problemen bli större då fler vistas på hemmaplan.

Flera aktörer än inkopplade för att lösa situationen. Både polis, kommunbevakning och fältsekreterare kommer att finnas mer frekvent i området. Trygghetsvandrarna hjälper till att öka vuxennärvaron i området, som bör vara positiv och förtroendeskapande, men också tydligt gränssättande. Det är bra att vi alla hjälps åt J

Avslutningsvis en rekommendation från Henrik Andershed, Professor i kriminologi och psykologi vid Örebro Universitet: Stärk den positiva och kontrollerande vuxennärvaron!

Trevlig helg och tag gärna en promenad i ditt område J

Gigi Cederholm, samordnare grannsamverkan

Nyhetsbrev från Grannsamverkan feb 2020 finns HÄR 

Nyhetsbrev från Grannsamverkan Nov 2019 finns HÄR

Inbjudan till informationskväll 23 oktober finns HÄR

Nyhetsbrev från Grannsamverkan juni 2019 finns HÄR

2018-02-16
Rubrik: För spridning i grannsamverkansområdena i Sandhem och Stavre

Hej! Detta mejl skickas ut till grannsamverkansområdena i Sandhem och Stavre, för att spridas vidare till grannarna i området. Allt för att vi tillsammans ska kunna hjälpas åt och stötta varandra samt ha ögonen öppna. Brott ska anmälas till polisen.

En anmälan om stökigheter i området Sandhem har inkommit via Trollhättans Stads felanmälanslänk: www.trollhattan.se/felanmalan

Jag har skickat informationen vidare till polisen, fältsekreterarna och även till trygghetsvandrarna. Vet inte vad kommunen kan göra åt belysning, men vi kan tillsammans hjälpas åt att hålla koll i områdena. Trygghetsvandrarna kommer att vara ute och trygghetsvandra ikväll.

”Oroligheterna har ökat i vårt område, Sandhem, senaste månaderna. Äggkastning på villor, slag mot brevlådor, raketskjutning, kastar saker på fönster , ungdomsdomar som går runt med träpåk. Nu senast har det klottrats på ett förråd i en trädgård samt en garagelänga utmed grusvägen som löper från Kaggetorp till Ica Jätten. I närheten av Gökottevägen 9 o 11. Det har även varit flera villainbrott senaste tiden. (Gigis anm: senast 1 st inbrott på Gökottevägen i december 2017)
I andra områden av vår stad har man satt upp mer belysning och trygghetsvakter. Det är dags att göra det här också nu för att stoppa dessa problem i tid. Vi har bott här i 10 år och känt oss trygga. Vi önskar att kommunen sätter upp mer belysning vid Offerhällsparken och vid grusvägen mellan Gökottevägen 11 o 9. Det är kolsvart här o många människor passerar. Belysning som ev styrs av sensor. Vi har satt upp belysning som lyser upp vår trädgård. Vi vill veta vad kommunen tänker göra åt detta problem, och för att stoppa otryggheten som startat i vårt område”.

Med vänlig hälsning
Gigi Cederholm
Folkhälsohandläggare
Kommunstyrelsens förvaltning
Kontoret Tillväxt och utveckling
Trollhättans Stad
461 83 Trollhättan
Telefon: 0520-49 79 77
Mejl: gigi.cederholm@trollhattan.se

Infobrev april 2016

nyhetsbrev-grannsamverkan-januari-2017

Grannsamverkan 2a infobrev maj 2017

Info per 31/8 2016
Först vill jag be alla vara extra vaksamma: det har senaste tiden förekommit en hel del cykelstölder. Tillvägagångssätten har varit lite olika. Tänk på att vara extra noga och om möjligt förvara cykeln låst i låst utrymme. Godkänt bygellås som låses fast i cykelramen är svårt för tjuvar att forcera. Titta på ”Stoppa tjuven”, i tio avsnitt om ca 4 min belyses hur man skyddar sig mot olika typer av vardagsbrott. Detta avsnittet handlar om cykelstölder och hur man kan skydda sig på bästa sätt.

https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsradgivning-for-privatpersoner/stoppa-tjuven-cykel/

Nedan info är ”inlänkad” från Trollhättans stad. För att öppna i nytt fönster KLICKA HÄR

Comments are closed.